Kalas Györgyi már korábban is jelentkezett gasztronómiai témájú kötettel (akkor balatoni ételek ihlették könyvírásra), és most is effajta művel örvendezteti meg elsősorban azokat a gyerekeket, akik nemcsak a pocakjukat szeretik, de van bennük intellektuális kíváncsiság, és szívesen olvasnak arról,
[>>>]
Kalas Györgyi már korábban is jelentkezett gasztronómiai témájú kötettel (akkor balatoni ételek ihlették könyvírásra), és most is effajta művel örvendezteti meg elsősorban azokat a gyerekeket, akik nemcsak a pocakjukat szeretik, de van bennük intellektuális kíváncsiság, és szívesen olvasnak arról, hogy kedvenc ételeiknek vajon honnan származnak, az alapanyagaik honnan erednek, léteztek-e már a régi időkben, s ha igen, akkor milyen formában. Sok egyéb mellett megtudhatják például, hogy pizzát már az ókorban is ettek, csakhogy paradicsomszósz nélkül, merthogy a paradicsom csak Amerika felfedezése után jutott el Európába; helyette olívaolajjal, mézzel, rozmaringgal fogyasztották Itáliában. Hasonló a helyzet a hagyományos magyar fogásnak számító paprikás krumplival, amelynek gyakorlatilag egyetlen egy hozzávalója sem európai eredetű, kivéve a jófajta kolbászt, szalonnát. Megtudhatják azt is, hogy a pattogatott kukoricát őshazájában nyaklánccá fűzték; hogy a szendvicset névadója, Lord Sandwich kifejezetten kártyapartikra rendelte meg; és hogy a palacsinta ott lapult már a legionáriusok táskájában is, igaz nem túróval vagy lekvárral, hanem hússal töltve. Emellett még szó esik a fagyiról, a kakaóról és csokiról, a hamburgerről, a szusiról, a rántott húsról, a sült krumpliról, a teáról és a müzliről is. A - felnőttek számára is - olvasmányos művelődés- és gasztronómiatörténeti kötetet Horváth Ildi igényes, színes rajzai kísérik; tíz éves kor felett ajánlható. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]