Kivonat: |
A Kossuth díjas színművész, Bodrogi Gyula és fia, Ádám, a jól ismert belvárosi étterem tulajdonosa remek, formabontó szakácskönyvvel ajándékozták meg a kulináris és kulturális élvezetekre ?éhes? olvasókat. Az alapötlet, amely a szerző fiától származik az volt, hogy a színész írjon nyolcvan kis
[>>>]
A Kossuth díjas színművész, Bodrogi Gyula és fia, Ádám, a jól ismert belvárosi étterem tulajdonosa remek, formabontó szakácskönyvvel ajándékozták meg a kulináris és kulturális élvezetekre ?éhes? olvasókat. Az alapötlet, amely a szerző fiától származik az volt, hogy a színész írjon nyolcvan kis történetet (életkorára utalva), amelyek mindegyike egy-egy kellemes emlékeket felidéző étkezéshez kapcsolódik. Bodrogi Ádám pedig Zoboki Zoltán mesterszakács közreműködésével a történetekre ?rímelő? recepteket írt, amelyek jó minőségű, színes fotókon láthatók. A nyolcvan esztendős Bodrogi Gyula nyolcvan története kronologikus sorrendben követi egymást a kötet lapjain. 1934. a kezdő dátum, amikor a szerző még anyatejen gyarapította tehetségét és súlyát. Ehhez az évszámhoz egy tejjel készült barackos, tejes pite receptjét társította a főszakács. A nyolcvanadik recept a 2014-es Szegedi Szabadtéri Játékoknak, egy szegedi haltepertő receptjével állít emléket, amikoris Bodrogi Gyula Gérard Depardieu-val közösen lépett színpadra a kezdetben nehezen alakuló, de végül nagysikerű előadásban, a Háry Jánosban. A kedves kis történetekből összeálló tablón szerepelnek a Bodrogi család tagjai, és olyan remek színésztársak, mint Gobbi Hilda, Sinkovits Imre vagy Margitai Ági, akik közül sajnos ma már egyikük sem él. Megtudhatja az olvasó többek között azt is, hogy a ratatoulle magyarosított receptjét az 1962-es, Törőcsik Marival közös párizsi utazás ihlette, hogy a libamáj brülée elkészítésének ötletét a színész 1972-es amerikai utazása adta. A kivitelében is szép kötet minden érdeklődőnek ajánlható. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]
|