Hiánypótló, hasznos és különlegesen gyakorlati táplálkozási „tanácsadót ad az olvasók kezébe Bartha Ákos táplálkozástudományi szakember és Mezei Elmira reformszakács. Elsősorban azoknak kívánnak segítséget nyújtani, akik valamilyen emésztési problémával küszködnek, ami napjainkban, életmódunk és
[>>>]
Hiánypótló, hasznos és különlegesen gyakorlati táplálkozási „tanácsadót ad az olvasók kezébe Bartha Ákos táplálkozástudományi szakember és Mezei Elmira reformszakács. Elsősorban azoknak kívánnak segítséget nyújtani, akik valamilyen emésztési problémával küszködnek, ami napjainkban, életmódunk és táplálékaink rossz irányba változásával egyre gyakoribb. Az orvostudomány persze hagyományos módon leginkább gyógyszeres kezeléssel próbál ezen segíteni. A szerzőpáros azonban a bajok gyökeréhez nyúl vissza, amikor mindennapi táplálékainkat veszi szemügyre. Az ausztrál Monash Egyetem kutatói által tudományos alapon kidolgozott módszer lényege az ún. erjedő szénhidrátok – kezdőbetűikből alkotott nevükön: FODMAP-ok – elkerülése, ill. kiiktatása étrendünkből, mivel az arra érzékenyeknél komoly bélpanaszokat okozhatnak. A leggyakoribb ilyen jellegű emésztőszervi egyensúlytalanság az IBS (irritábilisbél-szindróma), amelynek kezelésében ezzel a módszerrel óriási sikereket értek el. Ezenkívül hatékony lehet még IBD (gyulladásos bélbetegségek), funkcionális emésztőszervi rendellenességek, bélflóra-egyensúlytalanságok, felszívódási és emésztési zavarok, laktózérzékenység, valamint NCGS (nem cöliákiás gluténérzékenység) esetén is. A terápiás célú étrend lényege, hogy kerüljük a magas FODMAP-tartalmú táplálékokat – többek között a laktóztartalmú tejtermékeket, a gluténtartalmú gabonaféléket, bizonyos zöldségeket és olajos magvakat, valamint némelyik gyümölcsöt is. A felsoroltak széles köre miatt nem kell megijedni, mert igen változatos a fogyasztható ételek sora – idetartozik minden hús- és halféle, a laktózmentes tejtermékek, a tojás, illetve sokféle zöldség és gyümölcs. A szerzők az alacsony FODMAP-étrend tudományos alaposságú és részletes bemutatása mellett kitérnek egyes betegségtípusok (endometriózis, ekcéma stb.) és a táplálkozás összefüggéseire, az igénybe vehető diagnosztikai eljárásokra, a manapság heves viták tárgyát képező probiotikumok hasznára, a modern kori édesítők, valamint a prebiotikus rostok és a gyógynövények szerepére. A receptmutatóval lezárt kötet második részében ínycsiklandó és főképp egészséges receptek találhatók, egész oldalas színe s fotókkal bizonyítva, hogy egy diéta nemcsak változatos, hanem igazán élvezetes is lehet.
[<<<]