Egy kereken száztíz éves - első alkalommal 1906-ban Kolozsvárott kibocsátott - szakácskönyv kerül ismét kiadásra változatlan tartalmú, de a mai helyesíráshoz igazított szöveggel. A művet anonim szerző állította össze a századforduló idején, stafírung és gyakorlati segítség gyanánt férjhez menni
[>>>]
Egy kereken száztíz éves - első alkalommal 1906-ban Kolozsvárott kibocsátott - szakácskönyv kerül ismét kiadásra változatlan tartalmú, de a mai helyesíráshoz igazított szöveggel. A művet anonim szerző állította össze a századforduló idején, stafírung és gyakorlati segítség gyanánt férjhez menni készülő húgának. A receptgyűjtemény így nemcsak a maga elsődleges funkciójában értékes és hasznos ma is, de egyben kultúr- és gasztronómiatörténeti dokumentum a korabeli kolozsvári székely-magyar polgári réteg étkezési szokásairól, konyhaművészetéről, benne rengeteg - hétköznapi és ünnepi alkalmakra egyaránt javasolható - igazi ízes székely specialitással. A sort a levesek és a "becsináltak" nyitják, ezeket követik az "árvalevesek", a "körzetek", a mártások, a különféle zöldségek, "laskák" (tészták), a húsos és tehes kásák, a "budingok", a húsos főfogások, a vadak és halak, a saláták, az aszpikok, az édes tészták, torták, krémek, fagylaltok, édes és sós befőttek, kenyerek és kalácsok. A kötet utolsó negyedében olvashatunk a teendőkről disznóölés idején, a majorságban és a tejgazdaságban, a puliszkafőzés mikéntjéről, végül pedig a hatékony mosásról és takarításról. A kiadványt szómagyarázat zárja. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]