Ahhoz hogy valakiből közgazdász lehessen, hosszú éveket kell az egyetemi padokban eltölteni, de már a bekerülés sem egyszerű, komoly matematikai ismeretekkel kell ugyanis ehhez a leendő hallgatóknak rendelkeznie, mégis, az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt azon kiadványok és dokumentumfilmek
[>>>]
Ahhoz hogy valakiből közgazdász lehessen, hosszú éveket kell az egyetemi padokban eltölteni, de már a bekerülés sem egyszerű, komoly matematikai ismeretekkel kell ugyanis ehhez a leendő hallgatóknak rendelkeznie, mégis, az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt azon kiadványok és dokumentumfilmek száma, melyek a kérdés iránt érdeklődő laikusokat is beavatja a közgazdaságtan misztikusnak gondolt tanaiba. A jelen kötet szerzője, Ha-Joon Chang egy igen váratlan húzással nem újabb unalmas modellekbe és közgazdaságtani iskolás száraz leírásába hívja meg olvasóit, hanem a világ kulináris sokféleségén keresztül ismeretet meg mindenkit fokról fokra az összetett ellátási láncok működésmódjával, egy-egy nép kihívásokra adott válaszaival, a termelés, az elosztás és a fogyasztás sajátos jellemzőivel, valamint a kapitalista szabadpiac működésmódjával, melyet manapság a demokratikus világ egyik alapjának tekintünk. A szerző már könyve elején tisztázza, első londoni útjának szemléletes és szellemes leírását követően, hogy a közgazdaság tanulmányozása nem egy elvont tudományág, annak a mindennapi életünkre is hatása van, nem mindegy ugyanis, hogy az aktuális kormányok milyen paradigmából indulnak ki, milyennek fogadják el az embert (önző, érdekvezérelt fogyasztónak vagy önzetlen, a közösségi szempontokat figyelembe vevő résztvevőnek stb.), s így milyen viszonyt alakítanak ki a pénzügyi vagy éppen a munkaerőpiaci területeken, vagy éppen a szomszédos országokkal vagy a multinacionális cégekkel kötött szerződéseikben. Chang, az „éhes közgazdász világosan magyarázza el mindezt, miközben Kenyeres Anna jó stílusú, gördülékeny fordítása révén a magyar olvasót is szórakoztatni fogja. A kötet végén a jegyzeteket, valamint a mutatókat találjuk. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]