A gluténmentesség fogalma mára teljes mértékben a közbeszéd és a hétköznapi élet része lett, már milliók igyekszenek gluténmentesen étkezni, a gluténmentes élelmiszerek ott vannak minden bolt polcán és az éttermek kínálatában, sőt sok olyan használati cikken is feltüntetik ezt a cimkét, amit nem
[>>>]
A gluténmentesség fogalma mára teljes mértékben a közbeszéd és a hétköznapi élet része lett, már milliók igyekszenek gluténmentesen étkezni, a gluténmentes élelmiszerek ott vannak minden bolt polcán és az éttermek kínálatában, sőt sok olyan használati cikken is feltüntetik ezt a cimkét, amit nem lehet megenni (mint például a kozmetikumok). A glutén étrendből való kizárásának legföbb oka az elhízástól való félelem - de vajon tényleg kövérré tesznek a gluténtartalmú élelmiszerek? A szerző válasza egyértelműen igen, éspedig nem közvetlenül a glutén, hanem az ezt tartalmazó élelmiszerek magas szénhidráttartalma, és az emiatt emelkedő vércukorszint, inzulintermelés, kalóriabevitel, megváltozott bélflóra és B-vitamin-felszívódási zavarok miatt. Könyvében ezt a folyamatot részletesen elmagyarázza, és átad minden fontos ismeretanyagot, amelyet egy, a téma iránt mélyebben érdeklődő laikusnak tudni érdemes a gluténról. Szó esik a kenyérfogyasztásról, a vékonyság szűnni nem akaró divathullámáról, a búzáról és egyéb gabonafélékről; arról, hogy milyen rendellenességeket okoz a glutén, miért érdemes lemondani a gabonafogyasztásról, milyen állapotokon javíthat a gluténmentes étrend; hogy tehetjük "gluténmentes zónává" otthonukat és hogy milyen károkat okoznak az ultrafeldolgozott élelmiszerek. A néhány gluténmentes receptet is közlő kiadványt hivatkozáslista, index és jegyzetek zárják. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]