Kivonat: |
Annak ellenére, hogy sokat hallani a fenntartható mezőgazdaságról, a bioélelmiszerekről, a kiskereskedőktől való vásárlásról, mégis kevés olyan könyvet találunk a piacon, amelyik nem csak az adott kérdéskör egy-egy részével, hanem a komplex rendszerrel magával foglalkozik. A jelen könyv szerzői
[>>>]
Annak ellenére, hogy sokat hallani a fenntartható mezőgazdaságról, a bioélelmiszerekről, a kiskereskedőktől való vásárlásról, mégis kevés olyan könyvet találunk a piacon, amelyik nem csak az adott kérdéskör egy-egy részével, hanem a komplex rendszerrel magával foglalkozik. A jelen könyv szerzői arra törekedtek, hogy egyrészt olyan recepteket adjanak át olvasóiknak, amelyek a fenntarthatóság jegyében születtek, valamint a húsfogyasztást a minimumra redukálják, mégis finomak és változatosak legyenek, másrészt a könyv első felében a fentebb vázolt kérdésekbe is alaposan belemennek. A könyv szerzői nem várják el, hogy az olvasók holnaptól teljesen új életmód szerint rendezzék be életüket és konyhájukat, de ha apránként nyitnak az új dolgok felé, észreveszik ezeket a kezdeményezéseket, máris sikeresnek mondható a vállalkozásuk. A növénytermesztés és a megtermelt növények értékesítése a lokális gazdaságok is fellendíti, a közösségépítésben is óriási szerepe van. Ha az ellátóláncot néhány fokkal kisebbre vesszük, máris jóval kevesebb csomagolószer, permet és más kemikália fog ebben részt venni. Megismerkedhetünk a hazai növényekkel az adott szezonnak megfelelően, a könyvet is az évszakok szerint állították össze. A későbbiekben a szerzők lerántják a leplet az interneten hódító hóbortról, az úgynevezett superfood-okról, amilyen például az avokádó, a kesudió és a kinoa. Ezek mind helyettesíthetők hazai növényekkel, melyekben esetenként akár sokkal több a vitamin és a nyomelem. A könyv fő üzenete, hogy hagyjuk a fenébe a szupermarketek népbutító kínálatát (paradicsom és saláta egész évben), és merjünk és tudjunk újra lokálisan gondolkodni, így berendezni életünket, és megtalálni azt a mérhetetlen számú hazai finomságot, amelyből a legjobb éttermi ételeket otthon is elkészíthetjük. Bertényi Gábor és Nemes Nóra könyvét a téma iránt érdeklődő olvasóknak ajánljuk. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]
|