A brit epidemiológus, orvos és tudományos író az éltető étrend rejtelmeibe vezeti be érdeklődő olvasóit. Vaskos könyvében Tim Spector a táplálkozás új tudományát mutatja be, sorra veszi a legfrissebb tudományos eredményeket, majd elhelyezi az egyes ételcsoportokat az egészséges és egészségtelen
[>>>]
A brit epidemiológus, orvos és tudományos író az éltető étrend rejtelmeibe vezeti be érdeklődő olvasóit. Vaskos könyvében Tim Spector a táplálkozás új tudományát mutatja be, sorra veszi a legfrissebb tudományos eredményeket, majd elhelyezi az egyes ételcsoportokat az egészséges és egészségtelen ételek skáláján. Spector a bél egészséges működését, a mikrobiom harmonikus egyensúlyát veszi alapul, amikor az egyes élelmiszereket elemzi. A könyv nem csupán az egyén egészségével és jóllétével foglalkozik, részletesen belemegy a táplálkozás közösségi és globális oldalába: ételekinkkel, választásainkkal a bolygó sorsára is hatással lehetünk, szűkebb és tágabb környezetünk felett is befolyással bírunk, amikor húst vagy zöldséget, hazai vagy import, szezonális vagy tartósított termékeket veszünk. A bevezető gondolatokat követően az éltető étrendről olvashatunk. A fejezetből választ kapunk – többek között arra is –, hogy mi az a mikrobiom, miért imádjuk az ételeket, mely élelmiszerek igazán kedvezőek, melyek lehetnek kedvezőtlenek, milyen változást idéz elő az élelmiszerekben a feldolgozás, tárolás és a főzés, s hogy merre tart a táplálkozás. A második részben az egyes élelmiszercsoportokat ismerhetjük meg alaposabban. Tim Spector bemutatja a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, gabonák, rizsfélék, a tészta, a kenyér és a péksütemények, a gombák, a húsok és a feldolgozott húsok, a hal és a tenger gyümölcsei, a tej és a tejtermékek, a tejalternatívák, a tojás és az édességek, a diófélék és a magvak, a só és a fűszerek, végül az olajok, folyadékok és ételízesítők pozitív és negatív hatásait. A könyv végén élelmiszertáblázatok és -tippek kaptak helyet, valamint egy kislexikon és a jegyzetek. A hiánypótló kiadvány széles körben ajánlható. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]