| Cím: |
Hungarikumok könyve
| | Alcím: |
[Magyarország kincsei]
| | Szerző: |
Fucskár Ágnes ; Fucskár József Attila |
| Szerz. közl: |
Fucskár Ágnes, Fucskár József Attila
| | Kiad. jel: |
2. bőv. kiad.
| | Kiadás: |
Pécs : Alexandra, 2020, cop. 2017 |
| Eto: |
930.85 (439) ; 658.62 (439) ; 502 (439) ; 39(=945.11)(084.12)
| | Tárgyszó: |
hungarikum ; hungarikumok ; fényképalbum ; művelődéstörténet ; Magyarország |
| Szakjel: |
930
| | Cutter: |
F 95
| | ISBN: |
978-963-447-826-3
| | Nyelv: |
magyar
| | Oldal: |
191, [1] p.
| | Megj.: |
Lezárva: 2020. jún. 30. ; Bibliogr.: p. [192].
| | UKazon: |
202020102
| | Kivonat: |
A törvény megfogalmazása szerint a hungarikum „megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként
[>>>]
A törvény megfogalmazása szerint a hungarikum „megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum. Emellett azonban, a hivatalos listán szereplő értékeken kívül létezik egy sor hétköznapi értelemben vett hungarikum is, ami jogi értelemben véve be nem jegyzett jelző. E termékek, kulturális értékek különleges minőségük, hírnevük vagy egyéb jellemzőjük okán erősen Magyarországhoz kapcsolódnak. Ilyen többek között a magyar gulyás vagy a pörkölt, de hungarikumnak tekinthetjük a hajdúsági tormát vagy a Túró Rudit is. Ilyen, hivatalos és nem hivatalos hungarikumokat mutat be Fucskár Ágnes és Fucskár József Attila – második, bővített kiadásban megjelenő – albumformátumú kötete, színes fotók és rövid magyarázó szövegek formájában. A pálinkától a csabai kolbászig, ez egri bikavértől a Törley pezsgőig, a fröccstől az Erős Pistáig, a Pick téliszalámitól az akácmézig, a komondortól a puliig, a kürtőskalácstól a Béres Cseppig, a Magyar Védőnői Szolgálattól Neumann János életművéig, a Zsolnay porcelántól a matyó népművészetig, Hollókőtől Hortobágyig, a magyar operettől a Kodály-módszerig, a táncházmozgalomtól Széchenyi István szellemi hagyatékáig terjed a paletta. A kötet végén betűrendes mutató segíti a keresést. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]
|
|
|