A finomított cukorról az utóbbi években kiderült, hogy a nyugati civilizáció egyik legártalmasabb élelmiszeripari terméke: egyrészt egyenes út vezet a túlzott fogyasztásával a cukorbetegséghez (diabétesz), másrészt az immunrendszer működésében is komoly zavarok állhatnak be tőle. Szerencsére sem a
[>>>]
A finomított cukorról az utóbbi években kiderült, hogy a nyugati civilizáció egyik legártalmasabb élelmiszeripari terméke: egyrészt egyenes út vezet a túlzott fogyasztásával a cukorbetegséghez (diabétesz), másrészt az immunrendszer működésében is komoly zavarok állhatnak be tőle. Szerencsére sem a megelőzés esetében, sem a már diagnosztizált diabétesszel együtt élve sem kell az édességekről lemondanunk, Kovács Helga szakácskönyve több évnyi kísérletezés eredményeként született meg. A szerző maga is küzd a diabétesszel, így számára kényszerítő körülmény volt valamilyen alternatíva felkutatása, így lassan kitanulta, milyen élelmiszerekkel lehet helyettesíteni a cukrot és a finomlisztet. Könyve elején a legfontosabb alapanyagokat veszi sorra, majd a konyhai eszközök világába vezeti be olvasóit, majd még szintén a bevezetőben a cukorbetegségről és annak hétköznapi kezeléséről olvashatunk. Ezt követően jönnek a receptek, melyeket minden esetben gyönyörű színes fotók illusztrálnak. Először az édes péksütemények elkészítésébe avat be minket Kovács Helga: piskótatekercsek, muffinok receptjei mellett a tökéletes banánkenyér, zabkeksz, almás pite és a hagyományos linzer is terítékre kerül. A következőben a kelt tészták veszik át a főszerepet: kalácsok, a babka, karácsonyi csillag, töltött fánkok és a tejes kifli. A sütés nélküli édességek között találjuk a kókuszgolyót, a panna cottát, a sajttortát és a trüffelgolyókat. Könyve végén a sós ropogtatnivalóknak is szentel egy fejezetet (zabtallér, kovászos kréker, pogácsa, granola, smarni). A receptek hozzávalói szerencsére ma már a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban kaphatók, az interneten keresztül biztosan beszerezhetők. Nem kell többé lemondani az édességekről. Kovács Helga szakácskönyvét az édességek szerelmeseinek ajánljuk. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]