Kivonat: |
A tanulmánykötet egy olyan kérdést mutat be, tesz láthatóvá, amivel mindenki szembesül a hétköznapok során, de tudományos, azon belül is a néprajztudomány módszertanával dolgozó feldolgozása még nem született meg. A tárgyalt kérdéskör a mai magyar táplálkozáskultúrát érintik, ennek feltárását,
[>>>]
A tanulmánykötet egy olyan kérdést mutat be, tesz láthatóvá, amivel mindenki szembesül a hétköznapok során, de tudományos, azon belül is a néprajztudomány módszertanával dolgozó feldolgozása még nem született meg. A tárgyalt kérdéskör a mai magyar táplálkozáskultúrát érintik, ennek feltárását, bemutatását és elemzését teszi meg központi kérdésnek és feladatnak. Mivel etnográfiai módszerekkel közelített a kérdéshez a szerző, először egy mikroszintű alapkutatást kellett lebonyolítania: a 20. kerület, Pesterzsébet egy 100 lakást magába foglaló társasházában végzett reprezentatív kutatást, ami felöleli a kérdőívezést, de mélyinterjúkat is találunk a listán, melyek közül egyet arra is érdemesnek talált a szerző, hogy önálló forrásközlő, és -elemző tanulmányban publikálja („Ha enni kaptam, akkor minden rendben volt – Éhező árba lányból fogyókúrázó nagymama, avagy a táplálkozáskultúra történetének egy szelete egy életútban elbeszélve). A kutatások 2011 és 2014 között folytak, s a feldolgozott anyag mennyisége és milyensége miatt határozottan reprezentatív igényű kutatásnak lehet tekinteni, ami ebben a formájában az alapkutatás státuszába sorolandó, több részkérdése további kutatásokra ösztönözhet. A magyar humán tudományok közül éppen az etnográfia tudja alapkutatásait meglepően hamar alkalmazottra váltani: a szerző eredményei alapján a kerület majd minden étkezéssel foglalkozó, azt lebonyolító közintézményében reformok bevezetésére került sor, mivel ma már nem a táplálék hiánya, hanem az átalakuló életmód, a főzési tudás csökkenés, az időhiány, valamint a túlkínálás veszélye fenyeget, ami maga után vonja azt a szomorú tényt, hogy a lakosság fele súlyproblémákkal küzd. A szerző ennek fényében a divatdiétáknak is külön fejezetet szentelt, melyet a kenyér szerepének bemutatása követ a mai magyar táplálkozáskultúrában. Alapos kutatás és értő, összetett elemzés jellemzi a tárgyalt és feldolgozott anyagot; szakembereknek, szakpolitikusoknak fontos gondolatokat megfogalmazó kötet, minden érdeklődő olvasónak ajánlható. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]
|