A történelmi Magyarország - azaz a Kárpát-medence - nagyobbik része mindenkor kedvező feltételeket kínált a szőlőtermesztéshez. Nem véletlen, hogy nemzeti büszkeségeink között tartjuk számon a magyar borokat, hiszen már a 11. századi oklevelekben is vannak nyomai a hazai szőlészetnek, Oláh Miklós
[>>>]
A történelmi Magyarország - azaz a Kárpát-medence - nagyobbik része mindenkor kedvező feltételeket kínált a szőlőtermesztéshez. Nem véletlen, hogy nemzeti büszkeségeink között tartjuk számon a magyar borokat, hiszen már a 11. századi oklevelekben is vannak nyomai a hazai szőlészetnek, Oláh Miklós érsek pedig joggal vethette papírra a 16. században a hazai borvidékek nedűinek bősége kapcsán, hogy "nemes, erős, tüzes, édes, könnyű, középszerű borok minden válfajban előfordulnak." Már a középkor folyamán körvonalazódtak azok a vidékek, amelyekre napjainkban is a szőlőművelés és a borkészítés jellegzetes helyeiként, azaz borvidékként tekintünk. Az ezeket bemutató, számtalan adattal és fekete-fehér térképekkel szemléltetett könyvben elsőként a téma általános tudnivalóival ismerkedhetünk meg, majd az 1893. évi XXIII. törvény és a 2006. évi (II.3.) FVM rendelet alapján tekinthetjük át a honi borvidékeket. A szerző számba veszi, milyen minőségű és mennyiségű szőlőt termesztettek a különböző vármegyékben és városokban a Pragmatica Sanctio korában, majd a mai Magyarország borvidékeinek aktuális helyzetét, viszonyait veszi górcső alá, hogy aztán a Vajdaság, a szlovéniai Mura-vidék, Burgenland, a Felvidék, Kárpátalja és Erdély borvidékeit mutassa be részletesen. Ezt egy életrajzi gyűjtemény követi, melyben a szőlészet és a borászat fejlődésében tevékeny szerepet játszó személyekről olvashatunk. A továbbiakban egy adattár (Magyar és külhoni borászatok borvidékenként a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon, 2006. szeptember 6-10.), irodalomjegyzék és színes képek gazdag gyűjteménye található az ajándéknak is kiváló könyvben, melyet szakemberek és érdeklődő laikusok, illetve - nem utolsósorban - a borivók figyelmébe egyaránt ajánlunk.
[<<<]