Cím: |
A magyar vendéglátás és turizmus újkori története
| Szerző: |
Rubovszky András ; Szigeti Andor (1918-2011) ; Walkó Miklós |
Közrem.: |
Csizmadia László (szerk.) ; Bártfai Endre (közrem.) |
Szerz. közl: |
[szerk. Csizmadia László] ; [Rubovszky András, Szigeti Andor, Walkó Miklós, ... Bártfai Endre]
| Kiadás: |
Budapest : Szaktudás K., cop. 2009 |
Eto: |
338.48(439)"18/20" ; 640.4(439)"18/20"
| Tárgyszó: |
Magyarország ; turizmus ; idegenforgalom ; vendéglátóipar ; szállodaipar ; vendéglátás-történet ; turizmustörténet ; 19-21. század |
Szakjel: |
338.4
| Cutter: |
R 94
| ISBN: |
978-963-9935-11-2
| Nyelv: |
magyar
| Oldal: |
360 p.
| Megj.: |
Bibliogr. a fejezetek végén
| UKazon: |
201013112
| Analitika: |
A magyar konyha és cukrászat Utasellátás, catering, turistaházak Melegkonyhás üzletek Cukrászdák, süteményes üzletek, fagylaltozók Kávémérések, kávézók, kávéházak Italüzletek Eszpresszók, drinkbárok, tejpresszók, teázók Szórakozóhelyek Közétkeztetés Speciális vendéglátóláncok, vendéglátóüzletek A magyar vendéglátás hírességei, díjai A turizmus fogalma A turizmus története 1848-tól az I. világháború végéig A turizmus fejlődése a két világháború között A turizmus alakulása 1945-1990 A turizmus alakulása a rendszerváltástól napjainkig Magyarország turisztikai adottságai A turizmus szervezete A turizmus nemzetgazdasági jelentősége Akik sokat tettek a magyar turizmusért A magyar szállodaipar története
[<<<]
| Kivonat: |
A nagy alakú, vaskos, kemény táblás kötetben a hazai vendéglátó és turisztikai ipar három veterán vezetője foglalja össze a vendéglátás, a turizmus és a szállodaipar történetét a 19. század közepétől napjainkig. A három önálló tanulmányból összeálló kötet első, nagyobbik felét Szigeti Andor
[>>>]
A nagy alakú, vaskos, kemény táblás kötetben a hazai vendéglátó és turisztikai ipar három veterán vezetője foglalja össze a vendéglátás, a turizmus és a szállodaipar történetét a 19. század közepétől napjainkig. A három önálló tanulmányból összeálló kötet első, nagyobbik felét Szigeti Andor vendéglátástörténete foglalja el, amely a klasszikusnak tekintett, a 19-20. század fordulóján kialakított magyar konyha bemutatása után üzlettípusok és szervezeti formák szerint csoportosítva tekinti át az ipar történetét az utasellátástól a melegkonyhás üzleteken, a cukrászdákon eszpresszókon stb. át a közétkeztetésig bezárólag. A szakirodalomra támaszkodó, adatokban gazdag munka a magyar vendéglátás hírességeimnek és díjainak felsorolásával zárul. A következő rész az idegenforgalmi politikára, a turizmus szervezeti felépítésre és jelenkori helyzetére koncentrálva tekinti át a szervezett vendégfogadás és utaztatás legfőbb hazai jellemzőit. Az utolsó részből pedig a leghíresebb és legpatinásabb magyar szállodákat, valamint a további szálláshelyek (turistaházak, kempingek) kialakulását ismerhetjük meg. A történeti folyamatok és a vendéglátóipar szélesebb gazdaság- és társadalomtörténeti összefüggései helyett inkább az adatok ismertetésére és rendszerezésére koncentráló művet gazdag fekete-fehér (szépia hatású) képanyag illusztrálja, valamint egy színes a 2009-es idegenforgalmi és vendéglátóipart hirdetések formájában bemutató függelék zárja.
[<<<]
|
|
|