A mintegy másfél éves múlttal rendelkező néprajzi sorozatban sorra jelennek meg a jobbnál jobb kötetek, feltérképezve a Kárpát-medence magyar folklórjának egy-egy szegmensét (legutóbb:9914064.). A Jelenlévő múlt 19. kötete néhány dunántúli tájegység népi konyháját mutatja be. Szigeti Andor egységes
[>>>]
A mintegy másfél éves múlttal rendelkező néprajzi sorozatban sorra jelennek meg a jobbnál jobb kötetek, feltérképezve a Kárpát-medence magyar folklórjának egy-egy szegmensét (legutóbb:9914064.). A Jelenlévő múlt 19. kötete néhány dunántúli tájegység népi konyháját mutatja be. Szigeti Andor egységes szerkezetben veszi sorra a Bakony és Balaton-felvidék, Baranya, a Fertő-vidék és Kultúrsarok, Göcsej, Hanság, a Moson-vidék, Őrség, Rábaköz, Sárköz, Somogy és Szigetköz ételkészítéssel kapcsolatos hagyományait. A tájegységek természeti adottságait is tükröző alapanyagok ismertetésénél a legváltozatosabb halételekkel a Szigetközben találkozunk, a vadon termő gyümölcsök és vadhúsból készíthető ételek sokaságával a Bakony tájain, mindezt az ételkészítési szokások pontos leírása követi. A többnyire fényképes illusztrációval bemutatott konyha a különböző alapanyagokhoz szükséges főzési alkalmatosságok, edények változatos formáit ismerteti, az Étkezési szokások című fejezet pedig a mindennapok helyi sajátosságait, az ünnepi alkalmak - a jeles napok, a böjti időszak, a lakodalom, keresztelő stb. - jellegzetes étkeit. Ezt követően egy-egy tematikus fejezetből tájékozódhat az olvasó a különböző tájegységek jellegzetes ételeinek elkészítéséről, valamint a másutt is előforduló ételek listájáról. Az igen gazdag ismeretanyagot tartalmazó kötet irodalomjegyzékkel, képjegyzékkel és receptmutatóval zárul. - Nagyobb néprajzi gyűjteményekben és az érintett dunántúli megyék könyvtáraiban érdemes elhelyezni.
[<<<]