Eredeti kiad.: Budapest : Athenaeum, 1893 ; Az eredeti kiadás a Magyar Történelmi Társulat 2. osztály "Házi történelmünk emlékei: szakácskönyvek" c. sorozat 1.köteteként jelent meg.
UKazon:
201212090
Kivonat:
Egy lassan százhúsz éves - eredetileg 1893-ban kibocsátott - művelődéstörténeti munka reprint kiadása kerülhet ismét az olvasók kezébe. A mű érdekessége, hogy már annak idején is visszatekintés volt: a magyar konyha múltbeli értékeivel, a hazai gasztronómia történetével, és ezen belül is kiemelten
[>>>]
Egy lassan százhúsz éves - eredetileg 1893-ban kibocsátott - művelődéstörténeti munka reprint kiadása kerülhet ismét az olvasók kezébe. A mű érdekessége, hogy már annak idején is visszatekintés volt: a magyar konyha múltbeli értékeivel, a hazai gasztronómia történetével, és ezen belül is kiemelten a tizenhatodik századi nemesi udvarokban gyakorolt konyhaművészettel foglalkozott. A kötetet az összeállító, báró Radvánszky Béla számos kultúrtörténeti érdekességet tartalmazó előszava nyitja meg, valamint egy rövidebb dokumentum, a tizenötödik században keletkezett, német nyelvű "Néhány jó magyar és cseh étel főzésének művészete" eredeti szövege, amely akkoriban a legkorábbi magyar konyhával foglalkozó írásos emlék volt. Ezt követi a teljes terjedelmében közölt "Szakács Tudomány", egy tizenhatodik századi erdélyi fejedelmi udvarban alkalmazott, ismeretlen szerzőségű, meglepően részletes szakácskönyv. A mű utolsó harmadában kapott helyet Wecker János Jakab orvosdoktor írása, amelyben betegek számára jótékony ételek receptjeit közli, illetve - igazi érdekességként - egy 1603-ból való, teljes hónapra szóló menüsor gróf Thurzó Szaniszló várából. A kötet kultúrtörténeti gyűjteményekbe, szakkönyvtárakba éppúgy illik, mint nagyobb általános gyűjtőkörű könyvtárak polcaira. "www.kello.hu ? minden jog fenntartva"
[<<<]