A kémikusból lett francia gasztronómus, Hervé This különleges ismeretterjesztő könyve úgy vezet be a szakácsművészet rejtelmeibe, hogy közben a fizikai-kémiai folyamatok megértésére is megtanít. A kötet két főszereplője, Gyuri és Vera, akik minden szerdán egyedül maradnak otthon és az étel
[>>>]
A kémikusból lett francia gasztronómus, Hervé This különleges ismeretterjesztő könyve úgy vezet be a szakácsművészet rejtelmeibe, hogy közben a fizikai-kémiai folyamatok megértésére is megtanít. A kötet két főszereplője, Gyuri és Vera, akik minden szerdán egyedül maradnak otthon és az étel felmelegítése vagy elkészítése közben szerzett - olykor balszerencsés - tapasztalataikat megosztják nagybátyjukkal, Miklós bácsival. A tudós rokon nemcsak a finom ételek szakszerű elkészítésére tanítja meg őket, hanem választ ad a főzés közben felmerülő kérdéseikre is: Miért szenesedik el az étel, ha túlsütik? Miért jobb fakanalat használni a sütésnél, mint fémvillát? Hogyan oldja meg a tükörtojás fehérjének jó átsülését a sózás? Hogyan készül a tejszínhab? Hányféle cukor létezik? Milyen kémiai reakció játszódik le a hús sütésekor? Miért hűti le a só a vizet? stb. Az okos és érdekes kötet záró fejezete a kísérletező kedvű gyerekek számára néhány - konyhában is kivitelezhető mulattató és veszélytelen - kísérlet elvégzéséhez nyújt ötleteket, és Magyarázó szójegyzékben a fontosabb fizikai, kémiai fogalmakat tekinti át. A francia konyha és a kémia alapjaival ismerkedő gyerekek és játékos kedvű felnőttek számára egyaránt jó szívvel ajánlható kiadvány. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]