Cím: |
Ételek és italok az ókori Rómában
| Szerző: |
Hoffmann Zsuzsanna (1951) |
Szerz. közl: |
Hoffmann Zsuzsanna
| Kiadás: |
Szeged : Quintus K., 2011 |
Eto: |
641.5(37) ; 641.568(083.12) ; 615.89(37)
| Tárgyszó: |
gasztronómia ; ételrecept ; természetgyógyászat ; Római Birodalom |
Szakjel: |
641
| Cutter: |
H 74
| ISBN: |
978-963-88494-9-6
| Nyelv: |
magyar
| Oldal: |
151 p.
| Megj.: |
Bibliogr.: p. 139-140.
| UKazon: |
201218028
| Kivonat: |
A neves szegedi ókortörténész-filológus, Hoffmann Zsuzsanna az ókori Róma gazdag kultúrájából, egy, a hétköznapi élethez kapcsolódó, a maga módján nagyon is beszédes szeletet emelt ki: jelen művében a római gasztronómiáról ír, kiindulópontul fennmaradt korabeli forrásokat, Apicius legendás
[>>>]
A neves szegedi ókortörténész-filológus, Hoffmann Zsuzsanna az ókori Róma gazdag kultúrájából, egy, a hétköznapi élethez kapcsolódó, a maga módján nagyon is beszédes szeletet emelt ki: jelen művében a római gasztronómiáról ír, kiindulópontul fennmaradt korabeli forrásokat, Apicius legendás szakácskönyvét és más feljegyzéseket is felhasználva. A témakört a maga teljességében igyekszik tárgyalni az adott keretek lehetőségei között: a hajdani étkezési szokásokról éppúgy olvashatunk, mint a korabeli alapanyagokról, a lakomák társadalmi jelentőségéről és szerepéről, a borkultúráról, illetve a kor gyógyító hatásúnak tartott készítményeiről. A bevezetőben kerülnek bemutatásra az egykor fogyasztott ételfajták: zöldségek, gyümölcsök, húsok, halak, péksütemények, valamint a konyhai felszerelések, evőeszközök, és a római étkezési protokoll szabályai. Ezt követik maguk az eredeti receptek: ezek egy része Cato gyűjteményéből származik, túlnyomó részüket azonban Gavius Apicius jegyezte le és tette közkinccsé. A kötet további részében olvashatunk az ókori tárolási, tartósítási eljárásokról, illetve a borfajtákról, borfogyasztási szokásokról, orvosságokról és gyógykészítményekről. Az irodalomjegyzékkel, a római mértékegységek felsorolásával és képmelléklettel záruló munka a szakközönség - ókortörténészek, agrár- és kultúrtörténészek - mellett a téma iránt érdeklődő művelt nagyközönségnek is ajánlható. "www.kello.hu ? minden jog fenntartva"
[<<<]
|
|
|