A Megőrzött ízek című sorozatban megjelent, rendhagyó szakácskönyv egyrészt a gabonából készíthető ételek széles skáláját mutatja be, másrészt a különféle gabonafajták magyarországi termesztésének történetét írja le. A bevezető fejezetből (Főzzünk sósan - savanyúan - édesen) megtudható, hogy már
[>>>]
A Megőrzött ízek című sorozatban megjelent, rendhagyó szakácskönyv egyrészt a gabonából készíthető ételek széles skáláját mutatja be, másrészt a különféle gabonafajták magyarországi termesztésének történetét írja le. A bevezető fejezetből (Főzzünk sósan - savanyúan - édesen) megtudható, hogy már Kr. e. 2800-ban termesztettek árpát. A szerző valóságos kis kultúrtörténeti esszé keretében foglalja össze a gabona világhódító útját, majd magyarországi termesztésének körülményeit, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum anyagáról készült színes fotókkal illusztrálva az elmondottakat. Ezeken a fényképeken múlt századi gabonatároló eszközök, vízimalmok, valamint a kenyérkészítés kellékei láthatók. A közhiedelem szerint a gabona magvakból csak kenyeret lehet sütni. Nos, ezt cáfolják a kötet szerzői, akik bemutatják, hogyan lehet olcsó, laktató, tápanyagokban gazdag ételeket készíteni ezekből. A tökös zöldségleves rozspelyhes gombóccal, a párolt hajdina zöldségbecsinálttal, a mézes mazsolás kölespuding vagy éppen a zöldbabos árpanyákleves vélhetően kedvére lesz majd - a magyar konyha hagyományos ételeivel megismerkedni kívánó olvasóknak. A kötet gazdag néprajzi hozadéka okán a néprajzi gyűjteménnyel rendelkező könyvtárakba is beszerezhető. "www.kello.hu ? minden jog fenntartva"
[<<<]