A magyar művelődéstörténet elfeledett értékeit újra- vagy felfedező sorozat ezúttal egy valódi kuriózummal ismerteti meg a nagy- és a szakmai közönséget, amelyből egy 18. századi erdélyi arisztokrata gazdasszony tevékenységét ismerhetjük meg. Az Országos Széchenyi Könyvtárban őrzött kéziratos
[>>>]
A magyar művelődéstörténet elfeledett értékeit újra- vagy felfedező sorozat ezúttal egy valódi kuriózummal ismerteti meg a nagy- és a szakmai közönséget, amelyből egy 18. századi erdélyi arisztokrata gazdasszony tevékenységét ismerhetjük meg. Az Országos Széchenyi Könyvtárban őrzött kéziratos kötet szerzője, összeállítója Wesselényi Kata, aki 1751-től, "gazdasszonyságának első évétől" vezette háztartási kézkönyvét, amelyben recepteket és egyéb hasznos tudnivalókat jegyzett le. Írása majd száz ételreceptet őrzött meg (érdekes módon túlnyomó többségében édességeket), amelyek mellett mellett ital- (szörp- és likőr-) készítési útmutatókat, valamint tartósítási módszerek és számos más háztartási feladat (pl. textilfestés, ecetkészítés, növényápolás, borászkodás) leírását találjuk meg. Összességében tanulságos képét mutatva annak milyen összetett és sokrétű feladatokat kellett tudnia elvégeznie és irányítania a fiatalon özvegyen maradt grófnénak. A mai olvasó számára a legszórakoztatóbbak minden bizonnyal a (meglepően modern) receptek, amelyek közül nem egynek a kipróbálására is buzdít a művet sajtó alá rendező és ahhoz rövid, de tartalmas, informatív utószót író S. Sárdi Margit. A hanghű (a korabeli kiejtést reprodukáló) átírásban kiadott művet a régies, idegen eredetű kifejezésekben eligazító szójegyzék kíséri. A korabeli életmód kutatói számára forrásértékű kiadványt a régi gasztronómia iránt érdeklődők figyelmébe is érdemes ajánlani. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]