"Éliás, Tóbiás egy tál dödölle ettél belőle" - talán nincs is olyan magyar gyermek vagy felnőtt, aki ne ismerné ennek a dalocskának a szövegét. Ám azt vélhetően kevesen tudják, hogy mi is az a dödölle, és hogyan készül. Ennek a hiánynak a pótlására vállalkozott a kötet hivatását tisztelő és szerető
[>>>]
"Éliás, Tóbiás egy tál dödölle ettél belőle" - talán nincs is olyan magyar gyermek vagy felnőtt, aki ne ismerné ennek a dalocskának a szövegét. Ám azt vélhetően kevesen tudják, hogy mi is az a dödölle, és hogyan készül. Ennek a hiánynak a pótlására vállalkozott a kötet hivatását tisztelő és szerető szerzője, amikor vaskos szakácskönyvében a dödölle különféle elkészítési módjait mutatja be a kulináris élvezetekre vágyó olvasóknak. Kultúrtörténeti és gasztronómiai érdekességek birtokába juthat az érdeklődő, ha elolvassa a kötet bevezetőjét, amelynek nyomán beavatást nyerhet a régi paraszti világ mindennapjainak a konyhájába. Megtudható, hogy a Kárpát-medence fantasztikus gasztronómiai értékeinek egyik gyöngyszeme a dödölle, amelynek legfontosabb és a szerző által "csodálatosnak" tartott alapanyaga a burgonya. Emellett az ún. alapdödölle elkészítéséhez még szükség van hagymára, sóra, lisztre és zsírra. Ezek az alapanyagok mind föllelhetők voltak, még a legínségesebb időkben is a paraszti konyhákban. A szerző ezután a dödöllekészítés fortélyait és aranyszabályait 15 pontban (pl. csak régi burgonyát használjunk a készítéshez, a lisztet szakaszosan adagolva adjuk a jól szétfőtt és összetört burgonyához, stb.) rögzíti, és ezek megfogadása elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy finom dödölle készüljön. Ezután következnek a különféle dödöllék receptjei, megtudható, hogyan készül a "macskanadrág" dödölle, a "babdödölle" és társai. A színes fotók mellett az alapanyag-szükséglet leírása olvasható, majd a színes fotók alatt a "Tudta-e?" kérdésre gasztronómia történeti érdekességekkel szolgál a szerző. A szakácskönyvben szereplő ételek elkészítésében közreműködők fényképe a kötet végén látható. Balogh Krisztián étvágygerjesztő fotókon örökítette meg a remekebbnél remekebb ételeket. Minden sütni-főzni szerető figyelmére érdemes a szép kivitelű kötet. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]