Akik annak idején látták a moziban Krúdy Gyula ismert regényalakjának, Szindbádnak Huszárik Zoltán által megfilmesített történetét, egészen bizonyos, hogy mindhalálig emlékezni fognak arra a képre, amikor a címszereplő, Latinovits Zoltán azt a "bizonyos" velős csontot fogyasztja el kedvenc
[>>>]
Akik annak idején látták a moziban Krúdy Gyula ismert regényalakjának, Szindbádnak Huszárik Zoltán által megfilmesített történetét, egészen bizonyos, hogy mindhalálig emlékezni fognak arra a képre, amikor a címszereplő, Latinovits Zoltán azt a "bizonyos" velős csontot fogyasztja el kedvenc kisvendéglőjében. Némi túlzással azt lehet állítani, hogy a kötetet összeállító Vinkó József egész ars poeticája belesűrűsödik ebbe az egy képbe. A kötet amolyan szellemi szakácskönyvként kínálja "gasztrotörténeteit", hiszen nem receptválogatást tartalmaz, hanem irodalmi remekléseket az evéssel, az étvággyal és a kulináris élvezetek nyújtotta örömökkel kapcsolatosan. Neves írók és ismert emberek (Krúdy Gyula, Alexandre Dumas, Újházi Ede, Magyar Elek, Mikszáth Kálmán, Laborfalvi Róza) nevéhez kötődő, gasztronómiai élvezeteket megérzékítő történetek sorakoznak a könyv lapjain. Egyfelől a "zsigeri", érzéki öröm, az evésben föllelt boldogság érzése tárgyiasul ezekben az írásokban, másfelől azonban minden étek művészi megvilágításba helyezve kerül "terítékre". A plasztikus leírások alapján megérinthető közelségbe kerül a lukulluszi lakomák semmihez sem fogható szín-, íz és látványgazdagsága. Az olvasó gondolatban végigeheti a szerkesztő által fölkínált fogásokat, és élvezheti a "békebeli" étkezések nyugodt hangulatát. Azt az idillt, amikor a vendéglői, vagy a családi asztal köré összegyűltek, és még szertartásnak tekintették a különféle étkek föltálalását és elfogyasztását. Nos hát az olvasó ennek szellemében "ízlelgesse és fogyassza" a kötetbe válogatott remekebbnél remekebb írásokat, (Részeges kalács, Ősételek, Aki fügét mutatott, Az ínyesmester stb.) hiszen mind-mind az emberi élet egyik örömforrásának, az evésnek az apoteózisát zengik. Az irodalmi és egyben kulináris kalandozás az étkezés bölcseletébe is bevezeti az olvasókat, miközben a reformkori étlapból megtudható, mi az a krampampuli, de a krémes történetek olvasásakor a Rigó Jancsi, a Dobos c. torta eredetét is megtudhatja az érdeklődő. A korabeli rézkarcokkal és színes illusztrációkkal kiegészített kötetet bibliográfia zárja. Értékes, élvezetes, szórakoztató olvasmány, amely - irodalmi csemegeként a legszélesebb körben ajánlható. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]