Könyvünk második kiadását ezúttal is az a szándék motiválta, hogy hasznos és sokrétű művet ajánlhassunk az agrár- és mezőgazdasági-mérnök hallgatóknak, az élelmiszer-minőség biztosítással foglakozóknak, az élelmiszermérnököknek, valamint az állattenyésztés állat-egészségügyi vonatkozásai iránt érdeklődő szakembereknek. Az általános kórtani folyamatok ismertetése mellett a gazdasági haszonállatokban leggyakrabban vagy az elmúlt években először megjelent fertőző és parazita eredetű betegségeket mutatjuk be, állatfajonként csoportosítva. Igyekeztünk kellő részletességgel foglalkozni az ún. nem fertőző eredetű kórképekkel, pl. anyagforgalmi betegségekkel, gyakoribb sebészeti jellegű elváltozásokkal, szaporodás-kórtani jelenségekkel is. Külön fejezetekben elemezzük az utóbbi időkben nem ritkán előforduló mérgezéseket. A könyvet az állat- állatitermék- és takarmányforgalmazással kapcsolatos szerződésekkel, a szavatossággal, a kártérítési felelősséggel és az állami kártalanítással foglalkozó résszel zárjuk