Ahogy korábbi regényét (Frieda; 201922104), úgy Annabel Abbs jelen kötetét is valódi személy, ismét egy tehetséges, kreatív, erős egyéniségű nő ihlette. Az alcímben felbukkanó "Miss Eliza" ugyanis nem más, mint Eliza Acton (1799-1859), aki nemcsak költő, de az első angol nyelvű szakácskönyv (Modern
[>>>]
Ahogy korábbi regényét (Frieda; 201922104), úgy Annabel Abbs jelen kötetét is valódi személy, ismét egy tehetséges, kreatív, erős egyéniségű nő ihlette. Az alcímben felbukkanó "Miss Eliza" ugyanis nem más, mint Eliza Acton (1799-1859), aki nemcsak költő, de az első angol nyelvű szakácskönyv (Modern Cookery for Private Families; 1845) szerzője is volt. Ez a könyv az ő fordulatokban gazdag élettörténete, helyenként írói fantáziával pótolva ki a hézagokat. A történet 1835-ben veszi kezdetét; a helyszín London, aminek piaca a virágzó kereskedelem, és a gyamatokról behozott különlegességek okán tele van izgalmas, azelőtt sosem látott élelmiszerekkel, a ritka fűszerektől az egzotikus gyümölcsökig. Itt él Eliza Acton is, aki elsősorban ekkor még költőnőként tekint magára. Ám amikor kiadója arra noszogatja, hogy a szeretett költészet helyett szakácskönyvet írjon, az ajánlatot visszautasítja – egészen addig, amíg csődbe ment apja szégyenszemre elmenekül az országból. Eliza bár korábban soha nem tette be a lábát a konyhába, elkezdi gyűjteni a recepteket és megtanul főzni. Legnagyobb meglepetésére azt érzi, megtalálta a helyét, nemcsak roppant tehetséges, de nagy örömét is leli a konyhaművészetben. Eliza felveszi maga mellé a fiatal Ann Kirby-t, hogy segítsen neki. Miközben együtt főznek, Ann a költészetről, a szerelemről és a női ambicióról tanul Elizától. Kettejük között - merészen átlépve az akkori határokat társadalmi osztályok között - erős barátság alakul ki, miközben új receptírási technikákat dolgoznak ki. Ám ekkor Ann felfedez egy titkot Eliza múltjában... Az első modern szakácsíró igaz történetén alapuló könyv egy lenyűgöző regény a női barátságról, a függetlenségért folytatott harcról, valamint az ételek, ízek által nyújtott örömeiről és vigasztalásáról. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]