Cím: |
Egyszerűen fermentálj
| Alcím: |
tippek, trükkök és receptek a házi erjesztéshez
| Szerző: |
Király Ágnes |
Szerz. közl: |
Király Ágnes
| Kiadás: |
Budapest : HVG Kv., 2021 |
Eto: |
641.48(083.12) ; 663.15(083.12)
| Tárgyszó: |
erjesztés ; konzerválás ; szakácskönyv |
Szakjel: |
641
| Cutter: |
K 47
| ISBN: |
978-963-565-161-0
| Nyelv: |
magyar
| Oldal: |
431 p.
| Megj.: |
Bibliogr.: p. 414-419.
| UKazon: |
202203053, 202308068
| Kivonat: |
A boltokban kapható feldolgozott élelmiszerek fogyasztása helyett egyre többen látják be, hogy mind az egészségünk, mind a pénztárcánk szempontjából „kifizetődő otthon elkészíteni a kívánt ételeket, s ha ehhez még az elkészítéssel együtt járó szórakozást és a kísérletezés izgalmait is hozzáadjuk, a
[>>>]
A boltokban kapható feldolgozott élelmiszerek fogyasztása helyett egyre többen látják be, hogy mind az egészségünk, mind a pénztárcánk szempontjából „kifizetődő otthon elkészíteni a kívánt ételeket, s ha ehhez még az elkészítéssel együtt járó szórakozást és a kísérletezés izgalmait is hozzáadjuk, a fermentálásnál nem találunk alkalmasabb eljárást arra, hogy ételeinket tartósítsuk. Az erjesztés során ugyanis olyan mikroorganizmusok kerülnek kölcsönhatásba a zöldségekkel, gyümölcsökkel, a magvakkal vagy gabonafélékkel, melyek azok emésztését nagyban megkönnyítik, emésztő szervrendszerünk, s így egész testünk egyensúlyi állapotának elérését nagyban segítik. A kutatások a baktériumtörzsek elkülönítésével három típusát állapították meg e folyamatoknak, így beszélhetünk tejsavas, alkoholos és ecetes erjedésről; minden esetben figyelembe kell vennünk, milyen kultúrával dolgozunk, mivel a hőmérséklet, a fény és még sok más tényező eltérő eredményekre vezethet. Király Ágnes vaskos könyve a fermentálás világába vezeti be a kezdőket, de egyben hasznos és váratlan tippeket és tanácsokat fogalmaz meg a már jártasabb olvasóknak is. A szerző évek óta vezeti hasonló témájú Facebook-csoportját és blogját, az azóta kipróbált recepteket és eljárásokat osztja meg olvasóival. Az általános bevezetőt követően (tudományos háttér, eszközök ismertetése) kedvenc zöldségeink fermentumairól olvashatunk, majd a színpompás különlegességeket követően az italoké lesz a főszerep, a nyári hűsítők elkészítése könnyebb, mint gondolnánk. A harmadik részben a hüvelyesek és a gabonafélék erjesztésébe vezeti be olvasóit a szerző, majd a mikrobiombarát életmódról olvashatunk, a recens kutatások rendre megerősítik azt a nézetet, miszerint a mikorbiomunk karbantartásával egészségünk, immunrendszerünk ereje és stabilitása fenntarthatóbb, mint a késztermékek és kiegészítő vitaminok fogyasztásával. A könyv végén táblázatok segítik az arányok és az elkészítés idejének helyes kikalkulálását, a hasznos weboldalakat is összegyűjtötte a szerző, melyek segíthetnek a további eligazodásban. A szerző rövid biográfiája után a felhasznált és az ajánlott irodalom listája, valamint a mutatók zárják ezt hasznos szakácskönyvet. Minden érdeklődő olvasónak ajánlható. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]
|
Pld. |
Raktár |
Rakt.jelzet |
Lelt.szám |
Info |
---|
Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa : 2 kölcsönözhető, ebből 2 kiadva; nincs elvihető (nincs rá előjegyzés) | 1. | Felnőtt KÖLCSÖNÖZHETŐ | 641 K 47 | 367292 | Kiadva ; 2025-01-06-ig | 2. | Felnőtt KÖLCSÖNÖZHETŐ | 641 K 47 | 361280 | Kiadva ; 2025-01-06-ig | Gelse : 1 kölcsönözhető, ebből 1 kiadva; nincs elvihető (nincs rá előjegyzés) | 3. | | 641 K 47 | NK045931 | Kiadva ; 2024-11-08-ig ; 44 nap késés | Zalasárszeg : 1 kölcsönözhető; ebből 1 elvihető | 4. | | 641 K 47 | NK045930 | Kölcsönözhető |
|
|