Kalas Györgyi nem először jelentkezik gyerekeknek - elsősorban az iskolás korosztálynak - szóló gasztronómiai témájú kötettel: volt olyan, hogy a balatoni ételek ihlették könyvírásra, majd arról írt, hogy egyes népszerű és közismert ételek honnan származnak. Most is effajta művel örvendezteti meg
[>>>]
Kalas Györgyi nem először jelentkezik gyerekeknek - elsősorban az iskolás korosztálynak - szóló gasztronómiai témájú kötettel: volt olyan, hogy a balatoni ételek ihlették könyvírásra, majd arról írt, hogy egyes népszerű és közismert ételek honnan származnak. Most is effajta művel örvendezteti meg elsősorban azokat a nebulókat, akik nemcsak a pocakjukat szeretik, de van bennük intellektuális kíváncsiság, és szívesen olvasnak arról, hogy kedvenc sütijeik vajon honnan származnak, az alapanyagaik honnan erednek, léteztek-e már a régi időkben, s ha igen, akkor milyen formában. Sok egyéb mellett megtudhatják például, hogy a mézet már az ókori Egyiptomban is nagyon szívesen nassoltak, majd olyan tortaköltemények eredetéről esik szó, mint a Fekete-erdő torta, a dobostorta, a sajt- és répatorta, a Sacher-torta, az Esterházy-torta és a Pavlova. A továbbiakban bemutat öt külföldi tortakülönlegességet, ír a cukor és liszt történetéről, valamint ismertet párat a leghíresebb karácsonyi finomságok, gyümölcsös sütik, piskóták, francia specialitások, csokoládés desszertek közül. A - felnőttek számára is - olvasmányos művelődés- és gasztronómiatörténeti kötetet Horváth Ildi igényes, színes rajzai kísérik; tíz éves kor felett ajánlható.
[<<<]