Több évtizedes tapasztalatát sűrített kötetbe a tanár, újágíró és egyben méhész Hevesi Mihály, bevezetve olvasóit a méhek, a méhészet, valamint a méhészeti termékek világába. Az első fejezetben bemutatja, miért is célszerű alaposabban megismerni a mézet, hogyan készítik a méhek a mézet és mire
[>>>]
Több évtizedes tapasztalatát sűrített kötetbe a tanár, újágíró és egyben méhész Hevesi Mihály, bevezetve olvasóit a méhek, a méhészet, valamint a méhészeti termékek világába. Az első fejezetben bemutatja, miért is célszerű alaposabban megismerni a mézet, hogyan készítik a méhek a mézet és mire használják, miért egészségesebb édesítőszer, mint a cukor, valamint hogy mennyit és hogyan fogyasszunk a mézből, hogy kifejthesse jótékony hatását. Ezt követően megismerhetjük a méz formáit, megtudhatjuk, miért kristályosodik a méz, hogyan lehet kíméletesen felolvasztani a kristályos mézet, krémesíteni házilag, és hogy mi az orvosi méz. Külön főfejezet foglalkozik a méz gyógyhatásával, a felső légúti panaszok kezelésétől az égési sérülések ellátásán, a koleszterin- és vércukorszint csökkentésén, a gyomorpanaszok kezelésén vagy a fogszuvasodás megállításán át az álmatlanság elmulasztásáig. Megismerhetjük továbbá a mézfajtákat (elsősorban a Magyarországon ismerteket, de néhány egzotikus fajtát is), melyet mézes receptek követnek. De olvashatunk még a virágporról és a méhkenyérről, a méhpempőről és a herelárváról, a méhviaszról, a propoliszról és a kaptárlevegőről, a méhméregről és annak használatáról, és olyan további érdekességekről, mint hogy miért táncolnak a méhek, hogyan zajlik a méhrajzás vagy hogy milyen technikai újításokat köszönhetünk a méheknek. A szöveget színes fotók kísérik. "
[<<<]