Az orvosból zen oktatóvá avanzsált Jan Chozen Bays ezúttal azokhoz szól, akik szeretnének változtatni életmódjukon, testsúlyukon, de nem kívánnak a hagyományos módszerekkel fogyókúrázni. Nekik ajánlja a tudatos étkezést, amely az ételhez való alapvető viszonyunkon igyekszik változtatni, megtanítva, miként tartsuk fenn evés közben az állandó tudatos jelenlétet. A bevezetőt követően tisztázza a tudatos étkezés fogalmát, majd megismerteti velünk az éhség hét fő fajtáját (a szem, az orr, a száj, a gyomor, a sejt, az elme és a szív éhsége). A folytatásban arra buzdít, hogy diagnosztizáljuk önnön étkezési mintáinkat és szokásainak, megfogalmaz hat egyszerű irányelvet, ami segít a tudatos étkezésben, buzdít a hála gyakorlására, és összegzi azt, amit tanít számunkra a módszer.